Dostępny asortyment - POBIERZ
Kasztan jadalny
wysokość | powyżej 10 m |
szerokość | powyżej 10 m |
stanowisko | słoneczne |
mrozoodporność | strefa 6B (-20˚C) |
pokrój | jajowaty |
rodzaj gleby | piaszczysta, przeciętna, gliniasta |
wilgotność gleby | sucha, umiarkowanie wilgotna |
odczyn gleby | lekko kwaśny (pH 5,5-6,5) |
barwa kwiatów | białe (kremowe) |
walory kwiatów | miododajne |
zimozieloność liści/igieł | opadające na zimę |
kolor liści/igieł | zielone |
owoce | dekoracyjne i jadalne |
grupa roślin | drzewa liściaste, owocowe |
Drzewo o zaokrąglonej koronie, osiąga 15 - 20 m wysokości i 10 - 15 m szerokości. Kora starych drzew jest głęboko spękana, spękania spiralnie okrążają pień. Liście wąskojajowate, skórzaste, ościsto zębate, błyszczące, ciemnozielone, jesienią żółte. Kwiaty zielonożółte kłosy pojawiają się w VI - VII. Owocem jest duży, brązowy, błyszczący orzech w kolczastej okrywie, pękającej po dojrzeniu (jesień). Owoce są jadalne, ale w Polsce rzadko dojrzewają. Kasztan jest wrażliwy na wczesne wiosenne i jesienne przymrozki. Preferuje gleby świeże, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, lekko kwaśne (nie wapienne!). Znosi suszę i zanieczyszenia powietrza. Wymaga stanowiska zacisznego i osłoniętego od zimowych wiatrów. Młode rośliny należy zabezpieczyć na zimę.