Pigwa
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) pochodzi najprawdopodobniej z Kaukazu i Iranu, już w starożytności była sadzona. Mimo iż jest uprawiana od tysięcy lat, została tylko nieznacznie zmieniona przez hodowców. Najlepsze stanowsisko dla pigwy to miejsce słoneczne, ciepłe i zaciszne oraz bez zastoin mrozowych. Pigwa korzeni się płytko, dlatego jest wrażliwa na zalanie wodą (nawet krótkotrwałe) oraz mróz (najlepiej rośliny na zimę kopczykować). Gleba powinna być przepuszczalne, dość żyzna, lekko kwaśna. Na glebach zasadowych będzie rosnąć słabo, a liście będą żółknąć.
Pielęgnacja:
Przez pierwsze 4 lata drzewka powinny być zapalikowane. Ze względu na płytki system korzeniowy, silne wiatry mogą "wyrwać" drzewko, a co najmniej utrudnić korzenienie się pigwy. Cięcie ograniczyć do wyprowadzenia luźnej korony. U starszych roślin warto przeprowadzać cięcie prześwietlające, tak aby owoce miały dużo światła. Pigwa jest odporna na szkodniki i choroby. Niestety jest podatna na zarazę ogniową.
Podział:
Przyjęło się, że pigwy dzieli się ze względu na koształt owoców: na gruszkowate i jabłkowate, ale jest to sztuczny podział, gdyż istnieją odmiany o niesprecyzowanym kształcie. Zdarza się również, że na jednym drzewku mogą występować wszystkie te kształty owoców.