Dostępny asortyment - POBIERZ
Kolcowój szkarłatny (Jagoda Goji) 'Korean Big'
wysokość | od 2 m do 3 m |
szerokość | od 2 m do 3 m |
stanowisko | słoneczne |
mrozoodporność | strefa 5B (-26˚C) |
pokrój | krzaczasty |
rodzaj gleby | piaszczysta, przeciętna |
wilgotność gleby | sucha, umiarkowanie wilgotna |
odczyn gleby | roślina tolerancyjna |
barwa kwiatów | fioletowe |
zimozieloność liści/igieł | opadające na zimę |
kolor liści/igieł | zielone |
owoce | jadalne |
grupa roślin | krzewy liściaste, owocowe |
Prymitywne pnącze o wiotkich pędach dorastające do 2-2,5 m. Liście sezonowe, zielone, lancetowate. Małe, fioletowe kwiaty pojawią się w VI-VIII. Niewielkie, pomarańczowoczerwone owoce, zwane jagodami Goji, dojrzewają w VIII-X. Słodko-gorzkie owoce są bogate w witaminy, aminokwasy i minerały. Do spożycia nadają się po całkowitym dojrzeniu, jako świeże lub suszone. Można je również stosować jako dodatek do potraw i napojów. Kolcowój rozpoczyna owocowanie w 1-2 roku po posadzeniu. Jest to mało wymagająca roślina, tolerancyjna w stosunku do gleby. Może rosnąć nawet na ubogim podłożu, nie lubi jedynie gleb podmokłych.